Uluslararası Biyolojik Bilimler
Dergisi (International Journal of Biological Sciences-IJBC) tarafından
yayımlanan, genetiği değiştirilmiş gıdaların (GDO) memelilerin sağlığı üzerinde
etkilerinin incelendiği bir çalışmada, araştırmacılar,
tarım devi Monsanto'nun GDO’lu mısırlarının sıçanlarda organ hasarına
neden olduğunu ortaya çıkardı.·
Food Freedom’dan (Gıda Özgürlüğü)
R. Ananda tarafından özetlenen çalışmaya göre, Monsanto'nun ABD, Avrupa ve
diğer diğer birçok ulusal gıda güvenliği yetkililerince tüketim güvenirliği
onaylanan GDO’lu mısırlarından üç çeşidi alınmıştır. Bunların kodları
şöyledir: Mon 863, Mon 810 ve NK 603.
Kronik sorunların 90 gün sonra bulunması çok güç olsa da, Monsanto 90 günlük bir çalışmadan sonra kendi ham istatistiki verilerini toplayıp aldı ve mısırının tüketim için güvenli olduğu sonucuna vardı. Buna rağmen bu onay damgası prematüredir.
Kronik sorunların 90 gün sonra bulunması çok güç olsa da, Monsanto 90 günlük bir çalışmadan sonra kendi ham istatistiki verilerini toplayıp aldı ve mısırının tüketim için güvenli olduğu sonucuna vardı. Buna rağmen bu onay damgası prematüredir.
IJBS’da yayınlanan çalışmanın sonuç kısmında araştırmacılar şunları yazdılar:
"GDO’lu mısırların etkileri çoğunlukla,
besinleri zehirlerinden arındıran iki büyük organın, böbrek ve
karaciğer fonksiyonlarında yoğunlaşmıştır. Bununla beraber anılan
organlara her GDO türünün verdiği zarar farklı farklı olmuştur. İlâveten, kalp, böbrek üstü bezleri, dalak
ve kan hücrelerinin üzerindeki bazı etkileri de sık sık not edilmiştir.
Normalde karaciğer ve böbrek metabolizmasında cinsel farklılıklar vardır; fonksiyonu
yüksek istatistiksel olarak önemli rahatsızlıklar erkek ve dişi sıçanların
organlarında görülmüştür. Biz bu nedenle elde ettiğimiz sonuçlarla GDO’lu
mısırların karaciğer ve böbrek sistemleri için zehirli etkiler yarattığını
şiddetle savunmaktayız…. İnsan ya da
hayvan beslenmesinin bir parçası olarak daha önce bilinmeyen bu maddeler,
özellikle uzun süre onları tüketenler için sağlık sonuçları kesinlikle
bilinmemektedir.
Monsanto derhal araştırmaya şöyle
bir cevap vermiştir: bu araştırma"hatalı analitik yöntemlere ve hatalı
mantığa dayanan ve bu ürünler için güvenlik bulgularını doğruca ortaya koymayan
bir araştırmadır."
IJBS çalışmanın yazarı Gilles-Eric Séralini, Monsanto’nun değerlendirmesine Food Freedom’da cevap vererek şunları söyledi: "Bizim çalışmamız Monsanto’nun sonuçlarıyla çelişmektedir; çünkü, Monsanto sistematik olarak, GDO’ları yemenin memeliler üzerindeki sağlık etkisini yok saymıştır. Ki bu etkiler, erkek ve dişilere ve tüketme oranlarına göre farklı farklıdır. Bu halk sağlığı için dramatik, çok ciddi bir yanlıştır. Monsanto’nun ham istatistikî sonuçlarının dikkatlice analiz edilmesinden ortaya çıkan önemli sonuç budur.
IJBS çalışmanın yazarı Gilles-Eric Séralini, Monsanto’nun değerlendirmesine Food Freedom’da cevap vererek şunları söyledi: "Bizim çalışmamız Monsanto’nun sonuçlarıyla çelişmektedir; çünkü, Monsanto sistematik olarak, GDO’ları yemenin memeliler üzerindeki sağlık etkisini yok saymıştır. Ki bu etkiler, erkek ve dişilere ve tüketme oranlarına göre farklı farklıdır. Bu halk sağlığı için dramatik, çok ciddi bir yanlıştır. Monsanto’nun ham istatistikî sonuçlarının dikkatlice analiz edilmesinden ortaya çıkan önemli sonuç budur.
Çeviri: E.Sonnur Özcan
Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/2010/01/12/monsantos-gmo-corn-linked_n_420365.html
1 yorum:
vay anasını mısırıda çok severdim...
meger sevdigim neler yapmış..
Yorum Gönder